Betaalbare planten voor huis en tuin

Hedera - Klimop

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

6 producten

Van laag naar hoog sorteren

Hedera wordt gewoonlijk klimop genoemd

Klimop is een geslacht van 12–15 soorten groenblijvende klimplanten of grondkruipende houtige planten uit de Araliaceae-familie, afkomstig uit Europa, Noordwest-Afrika en in Centraal-Zuid-Azië en Oost. De geslachtsnaam komt van het Latijnse woord dat klimop betekent en wordt voornamelijk gekweekt als klimplant of als achterblijvende plant en wordt gewaardeerd om zijn vermogen om te gedijen op schaduwrijke plaatsen. Op een vlakke ondergrond blijven ze kruipen, maar op geschikte oppervlakken om te klimmen, inclusief bomen en kunstmatige constructies, kunnen ze klimmen tot minstens 30 m boven de grond.

Klimopplanten zijn erg populair, gekweekt vanwege hun groenblijvende blad, het aantrekken van dieren in het wild en hun vermogen om zich aan te passen aan vele omgevingen. Hedera wordt gebruikt voor het afdekken van hekken, hekjes of muren. Of als bodembedekker. Sommige kleinere soorten worden vaak gebruikt voor vormsnoei, hangende manden of kamerplanten.

De soorten verschillen in detail wat betreft de bladvorm en grootte (met name van de juveniele bladeren). Bladeren kunnen de vorm hebben van harten, waaiers of vogelvoeten, of ze kunnen gekruld zijn of de typische klimop, gelobde vorm. Sommige zijn bont en het komt vrij vaak voor dat ze in de winter een paarse tint krijgen. De rijke nectarbloemen zijn groengeel en worden in de herfst tot vroege winter geproduceerd.

De vruchten / bessen zijn groenachtig zwart of donkerpaars en rijpen in de late winter tot halverwege de lente. De zaden worden verspreid door vogels die de bessen eten. Hedera verdraagt ​​een breed scala aan bodems, maar geeft de voorkeur aan rijke lemen. Hedera kan agressief zijn als ze eenmaal is gevestigd, maar bodembedekkers hoeven zelden te worden gesnoeid, behalve als ze slordig worden. Geen ernstige insecten- of ziekteproblemen.

Cultivars zijn onder meer Ierse klimop (Hedera hibernica), Perzische klimop (Hedera colchica), Engelse klimop (Hedera Helix).